Barvička

Naše akce

Návštěva předškoláků na 4.ZŠ, Modrá a Žlutá třída.

20.03.2024

Návštěva Městské knihovny - Modrá třída

12.03.2024

V úterý jsme se s Modrou třídou vydali na návštěvu do Městské knihovny. Paní knihovnice nás uvítala, představila jak knihovna vypadá a zábavnou formou dětem vyprávěla příběh podle vesmírné knihy. V závěru, si děti mohly prohlédnout různé knihy a vysvětlili jsme si, že si je dokonce můžeme půjčovat domů nebo do školky. Hned při dopoledním odpočinku, jsme si jednu z vypůjčených knih přečetli.

Vesmírné cestování - třída Žlutá

11.03.2024

Také děti ze Žluté třídy se vypravily za dobrodružstvím do vesmíru. Postavily raketu, navlékly skafandry a společně letěly vesmírnou galaxii. Kdo se dobře díval, poznal planety Sluneční soustavy, Mléčnou dráhu nebo meteority. Samy si ztvárnily naši Zemi, kterou pak sledovaly z ptačí perspektivy. Lepením, stříháním, kaširováním, skládáním či malováním vyráběly planetky, kterým dávaly vlastní jména a vytvořily tak vesmír viděny očima dětí.

Žlutá třída - návštěva knihovny

11.03.2024

Děti navštívily v pondělí 11. 3 městskou knihovnu. Seznámily se s prostředím, vyslechly a zapojily se do příběhu o naší planetě, dle zájmu si vybraly a prohlédly knihy různého žánru a byly poučeny, jak se o knihy starat. Návštěva byla pro děti přínosem zábavy a ponaučení.

Návštěva v knihovně třída Zelená Logo

08.03.2024

V pátek jsme s dětmi navštívili Městskou knihovnu ve Frýdku-Místku. Paní knihovnice nás mile uvítala, usadila nás na pohodlné polštářky a vyprávěla nám příběh z knihy. Děti se dozvěděly, jaké knihy v knihovně mají a jakým způsobem se mohou půjčovat. Po besedě měly čas si knihovnu i různé zajímavé knihy prohlédnout. Zaujala nás kniha Fanfárie, a tak jsme si ji hned půjčily do školky ke čtení.

Vesmírem se proletíme, z rakety vás pozdravíme! třída Zelená Logo.

08.03.2024

POZOR, POZOR právě startuje raketa do Vesmíru a v ní jsou děti Zelené třídy. Začátek března jsme se věnovali tématu Vesmír a planety. Děti rozvíjely svou fantazii a tvořily rakety z různých stavebnic a jiného materiálu. Povídali jsme si, jaký by měl být a co všechno musí umět kosmonaut. Děti cvičily svou obratnost klouzáním po mléčné dráze, přeskakováním z planety na planetu, stoupaly po žebříku do rakety. Pomocí hry jsme si ukázali, jak naše planeta obíhá kolem Slunce a otáčí se kolem své osy. Děti si zopakovaly roční období a dozvěděly se, proč se střídá noc a den.

Jaro klepe na dveře - třída Modrá

08.03.2024

Pomalu se nám blíží jaro, proto jsme si tento týden s dětmi povídali o přírodních změnách, které můžeme venku pozorovat. Učili jsme se poznávat květiny a keře, které potkáváme na procházkách. Blížící se jaro jsme si bohatě vychutnali výtvarnou činností, kde mohly děti zapojit svou představivost.

Návštěva v kině Vlast

05.03.2024

V úterý naše starší děti navštívily divadlo v kině Vlast ve F-M. Dopolednem je provázely podivuhodné příběhy Maxipsa Fíka. Divadlo bylo zábavné a velmi se dětem líbilo. Pro některé byl tento zážitek teprve prvním, ale mnozí vyprávěly, že už byly v divadle i s rodiči.

Moje tělo, tvoje tělo...1. třída Zelená Logo

27.02.2024

Několik týdnů jsme se zabývali lidským tělem, jeho částmi, orgány, zdravím a zdravou stravou. Nezapomněli jsme ani na ptáčky v zimě. Tématem nás provázela stejnojmenná písnička, kterou děti moc rády zpívají...

Sestrojíme raketu, obletíme planetu - Modrá třída

27.02.2024

Téma vesmíru děti vždy moc baví a proto jsme si v tomto týdnu sestrojili kosmickou raketu. Děti si pak samy zvolily, které vesmírné objekty s ní budeme prozkoumávat. Naše cesta vedla ke Slunce, Měsíci a hvězdám.

Srdíčkový týden - Modrá třída

14.02.2024

K příležitosti Dne svatého Valentýna jsem si s dětmi připomněli, jak je důležité mít někoho rád a jak takové mít rád, vůbec vypadá.

Kouzelnické představení - Aleš Krejčí

30.01.2024

Navštívil nás kouzelník! Děti se zatajeným dechem přihlížely jeho kouzlům a některé si je dokonce samy vyzkoušely. Kouzelnické tajemství však nikdo neodhalil a tak po zbytek dne vzpomínaly, jaká to všechno byla jedna velká záhada.

Lyžařský výcvik, aneb my se deště nebojíme!

22.01.2024

I když nám počasí na sjezdovce moc nepřálo, děti si lyžařský výcvik užily náramně. Zažily spoustu zábavy, pádu i radosti a jak moc se jim vše dařilo můžete vidět na odkaze níže. https://www.youtube.com/watch?feature=shared&v=vAdo_-2HiCY

Týden s klaunem Popletou - Zelená třída

19.01.2024

Celým týden na třídě Zelené děti provázel klaun Popleta, který je přijel navštívit. Děti společně s ním tancovaly, cvičily, tvořily a dováděly. Byl to zábavný týden a dětem se moc líbil.

Týden s klaunem Popletou - Zelená třída 2.část

19.01.2024

Jen vstupte, račte dál, máme tady karneval! - 2.část

18.01.2024

Jen vstupte, račte dál, máme tady karneval!

18.01.2024

V sále Lidového domu se rozezněla hudba a parket se zaplnil různými veselými maskami. Odpolednem děti provázel klaun se svou společnicí. Z balónků tvořil roztodivné věci a zvířátka. Děti napodobovaly při hudbě jeho pohyby, tancovaly a dováděly. Všem se karnevalový bál líbil. Tak zase za rok AHÓÓÓJ!

Beseda s Městskou policií

16.01.2024

V úterý k nám zavítaly paní policistky, a s nimi i jejich kamarád Panda. Pověděly nám o situacích, na které si musíme dávat pozor a co v takových situacích máme dělat. Zopakovaly s námi čísla, která jsou důležitá na zapamatovat, a koho o tomto informovat. A to, ať už na nám nabízí něco dobrého někdo cizí, nebo uvidíme něco nebezpečného.

Hokusy, pokusy Baby Jagy - II. Žlutá třída

11.01.2024

Během celého týdne děti zažily svět vědy a pokusů s Hokustem Pokustónem díky tajemné knihy od Baby Jagy. Společně jsme si vysvětlili rozdíly mezi vědou a kouzly, a ponořili jsme se do bádání a zábavných experimentů, které děti zažily na vlastní oči i kůži. Taky jsme navštívili ostatní třídy a ukázali, co taková věda umí.

Leden už nám panuje - Modrá třída

05.01.2024

Jak jsme u Modrásků oslavovali Nový rok a příchod Tří králů.

Tři králové - Zelená třída

05.01.2024

Děti se hravou formou a pomocí dramatizace seznámily s příběhem Tří králů a jejich cestou do Betléma.

Muzikoterapie - třída Zelená

20.12.2023

Opět jsme měli na naší třídě návštěvu z SPC. Tentokrát přišla paní Lenka s různými zajímavými nástroji. Děti si vyzkoušely jaké tóny a zvuky vydávají. Bylo to velmi zajímavé. Děti je mohly vnímat nejen sluchem, ale i pocitově pomocí vibrací.

Vystoupení dětí u vánočního stromu na náměstí v Místku

19.12.2023

Děti z kroužku Zpívánky měly na Vánoce krásný zážitek. Vyzkoušely si, jaké to je stát na velkém pódiu jako herci nebo zpěváci. Zpočátku měly trochu trému, ale když začala hrát hudba, všechno opadlo. Na pódium přijela na saních paní Zima a spolu s ní spousty vloček. Děti s radostí tančily i zpívaly a vystoupení se jim moc povedlo. Dočkaly se hlasitého potlesku a nakonec i sladké odměny. Jen je škoda, že paní Zima nezůstala déle. Snad se ještě vrátí...

Vánoční pečení na Zelené třídě

19.12.2023

Nejen doma, ale i v naší školce to před Vánoci vonělo perníčky. Děti ze třídy Zelené se pustily do pečení. Bavilo je to a moc jim to šlo. Domů si odnesly různé tvary perníčků k ochutnání.

Vánoční nadílka- 1. třída Zelená Logo

18.12.2023

Tak už jsme se dočkali, Ježíšek přišel i k nám...

Vánoční nadílka - ll. Žlutá třída

18.12.2023

Konečně nastal dlouho očekávaný den, přišel Ježíšek .Protože byly děti hodné, nadělil jim spoustů dárečků. Pak jsme si společně zazpívali koledy a pochutnali si na cukrovičkách. Celý vánočně sváteční den jsme si pěkně užili.

Vánoční nadílka na Modré třídě

18.12.2023

Tak dlouho jsme se těšili, až jsme se dočkali, a i k nám do školky zavítal Ježíšek se svou nadílkou. Tentokrát byla opravdu štědrá a děti měly z nových hraček obrovskou radost!

Brzy budou Vánoce... 1. třída Zelená Logo

15.12.2023

...proto s chutí do práce. Moc nás bavilo tvoření řetězů z papíru a zdobení třídy.

Brzy budou Vánoce - modrá třída 1

15.12.2023

Modrásci se pilně připravovali na kouzlo Vánoc, upekli perníčky, vyzdobili třídu, nastrojili stromeček a na náměstí se pozdravili a nakrmili zvířátka. Už se těšíme na Ježíška.

Divadlo O Červené Karkulce

07.12.2023

Ve čtvrtek nás přišly navštívit děti z odloučeného pracoviště MŠ Lysůvky se svou zpívanou pohádkou O červené Karkulce. Moc se jim celé představení povedlo a naše děti si ještě dlouho prozpěvovaly některé z jejich melodií.

Mikulášská nadílka - II. žlutá třída

06.12.2023

Po roce k nám zavítal sv. Mikuláš se svými pomocníky. Se jmenným seznamem pověděl, komu rostly rohy jako čertovi. Naštěstí ten list měl skoro prázdný a děti slíbily, že se i nadále budou snažit. Čerti měli smůlu a domů odcházeli s prázdnou. Za to děti si tento den pekelně užily.

Mikuláš s čerty i anděly, úsměvy všem dětem nadělí - Modrá třída

06.12.2023

Od pondělí jsme se pečlivě připravovali na příchod Mikuláše a jeho pomocníků. I proto, se ve středu naše třída proměnila v peklo a nebe plné nezbedných čertů i rozkošných andělů. Ti praví k nám však také zavítali a protože máme v Modré třídě jen hodné děti, obohatily je o sladkou nadílku.

Mikulášská nadílka - I. třída Zelená Logo.

06.12.2023

Ve středu 6. 12. proběhlo na naší třídě čertovské veselení. Děti přišly do školky převlečeny za čertíky a čertice. Tančily a řádily jako správní čerti v pekle. Vše ale utichlo, když zaslechly z chodby cinkající zvoneček. V tu chvíli vešel do dveří naší třídy Mikuláš a za ním zástup andělů a veselých čertíků. Nejdřív se děti trochu bály. Věděly totiž, že skoro každý z nich má na svědomí nějakou tu čertovinu, ale když na ně Mikuláš promluvil svým klidným a vlídným hlasem, strach opadl a slibovaly, že vše napraví. Dostaly balíček plný dobrot a na oplátku zazpívaly Mikulášskou písničku.

Andělské muzikohrátky- 1. třída Zelená Logo

05.12.2023

Dnešní fotografie dokládají, že se u nás pořád něco děje. Andělské muzikohrátky navodily kouzelnou atmosféru těšení na mikulášskou nadílku....

Předvánoční muzikohrátky - II. žlutá třída

04.12.2023

Zase k nám zavítala paní s různými exotickými hudebními nástroji. Tentokrát to bylo v duchu předvánoční pohody. Děti si zabubnovaly a poslouchaly tajuplné zvuky blížících se Vánoc.

Andělské muzikohratky Modrá třída

04.12.2023

Děti si zazpívaly Mikulášské písně v doprovodu netradičních hudebních nástrojů. Některé názvy, jako je třeba Brumle, si dokonce pamatovaly z minulé návštěvy. Muzikohrátky zakončily hrou na bubínky a relaxací za zvuku Indiánské píšťaly.

Návštěva Jarmarku na 4. ZŠ - Modrá třída

01.12.2023

S Modrou třídou jsme byli navštívit 4. ZŠ kde jsme si prohlédli výrobky od dětí i zajímavé netradiční výzdoby na Vánoce. Nejvíce se všem dětem líbil skřítek vyrobený z větviček a stužek.

Příprava na advent- modrá třída

01.12.2023

Co to cinká, co to voní, u modrásků rolnicky zvoní. Děti si postavily stromeček, poskládaly zvoneček, vyrobily adventní kalendář, ať co nejdříve Ježíšek přijde zas. Vánoce se na vločce budou jen hřát.

Zdobíme stromeček

30.11.2023

Už druhým rokem si děti nazdobily svůj stromeček před Magistrátem města Frýdek-Místek. Letos se tohoto úkolu ujali předškoláci z naší školky. Děti rozvěsily ozdoby, které společně vyrobily. Došlo i na společné focení a sladkou odměnu. Nazdobené stromečky i z ostatních mateřských a základních škol ve Frýdku -Místku si můžete prohlédnout a nasát tak adventní atmosféru, která je ještě v podvečerním čase umocněna zářivým osvětlením.

Putování za vánočním světýlkem

28.11.2023

V úterý se děti naší školky, spolu se svými rodiči, vydaly hledat vánoční světýlko. Aby se nebály, svítily si na cestu lucerničkami. Světýlko našly na zahradě ve sněhu a když ho společně básničkou požádaly, ukázalo jim cestičku ke stromečku. Protože vánoční světýlko je světýlkem kouzelným, podařilo se stromeček rozsvítit. Spolu s ním se i v očích dětí zablesklo světýlko radosti v očekávání blížících se Vánoc. Přejeme všem, ať je doba adventu pro nás všechny časem příjemným, prožitým v klidu a pohodě v kruhu rodiny.

Návštěva prodejny živých ryb - II. Žlutá třída

27.11.2023

S našimi dětmi z žluté třídy jsme při procházce narazili na prodejnu živých ryb. Zkusili jsme své štěstí a zeptali se, zda-li bychom se mohli podívat, jak takové ryby vypadají a jak se chovají. Majitelé prodejny byli velice hodní a přivítali nás a zodpověděli na zvědavé otázky našich dětí.

Soutěž Barevný podzim

24.11.2023

V měsíci listopadu proběhl 29. ročník soutěže Barevný podzim v Ostravě. Soutěže se zúčastnily i děti naší školky. Na třídách Zelené a Žluté děti k tématu Barevný podzim malovaly a tvořily. Část prací jsme do soutěže odeslali. Přestože se děti neumístily na prvních místech, jejich práce byly velmi pěkné a zdařilé.

Neverbální komunikace - I. třída Zelená Logo.

23.11.2023

Dnes naši třídu navštívila speciální pedagožka z SPC J. z Poděbrad ve Frýdku-Místku p. Lenka Hricová. Ukázala nám, jak se můžeme dorozumívat s kamarády, kteří mají nemocná ouška a používají sluchadla. Děti se naučily některá slova znakového jazyka, povídaly si společně nad obrázky zvířátek z knížky, naučily se jednoduchou písničku. Do komunikace zapojily mimiku, gesta i pohyby celého těla. Příjemně strávené dopoledne bylo přínosem pro celou třídu a utužení vzájemných vztahů v kolektivu. Naučili jsme se, že i odlišnosti mezi námi jsou přirozené.

Máme rádi vitamíny! - I. třída Zelená Logo.

22.11.2023

Podzim již pomalu končí a předává svou vládu zimě. Bacily na nás číhají ze všech stran a trápí nás rýma. Děti na Zelené třídě se rozhodly, že se jen tak nedají, a tak si dnes udělaly ovocný salát plný vitamínů. Při činnosti si procvičily jemnou motoriku a různé praktické dovednosti jako krájení, loupání, míchání. Šlo jim to pěkně od ruky. Určitě mohou i doma pomoci při vaření mamince. Nakonec salát ochutily citrónem a skořicí. To jsme si všichni pochutnali! A abychom byli zdraví celou zimu, naložili jsme do sklenice lístečky rýmovníku, které se zalijí horkou vodou a nechají týden vyluhovat. Z odleželého macerátu můžeme potom vyrobit zdravý sirup do čaje.

Den s pohádkou

14.11.2023

V úterý 14. listopadu za námi přijelo divadlo Letadlo s pohádkou Průzkumníci v lese. Děti se setkaly se zvířátky z lesa, z posbíraných hříbků si uvařily hřibovou polévku, vyčistily potůček a zazimovaly lesní zvířátka. Děti uspaly les a těší se na další dobrodružnou cestu s pohádkou.

Celé Česko čte dětem

13.11.2023

V pondělí nás navštívili žáci ze 4.ZŠ a na všech třídách dětem četli příběhy o zvířátkách. Děti si spolu s nimi vyprávěly, co se v příbězích dozvěděly a které zajímavosti je zaujaly. Moc se jim líbilo, že nečtou jako každý den p. učitelky, ale pro změnu starší kamarádi.

Halloweenský den modrá třída

31.10.2023

Děti si užily super strašení, zatančily si, splnily kouzelné úkoly a byly odměněny pestrou nadílkou od zvídavého netopýra.

Oslava Dne stromů

31.10.2023

Asi málokdo ví, že svůj svátek mají také stromy. Tím dnem je 19. říjen. V našem krásném městě roste stromů bezpočet a v nejbližším okolí MŠ Čejky, včetně zahrady, ty největší. Proto nás napadlo, že bychom si mohli připomenout jejich nenahraditelnost, krásu a užitečnost společnou podzimní akcí s rodiči. Původně se oslava měla konat přesně v den svátku na zahradě MŠ. Z provozních důvodů se uskutečnila koncem měsíce. Navíc nevlídné počasí zahnalo účastníky do vnitřních prostor MŠ. Ale snad to na dobré náladě neubralo...:-)

Poznáváme zvířátka s pohádkou I. třída Zelená Logo

25.10.2023

Děti na Zelené třídě mají rády pohádky. Každý den si je čteme, vyprávíme nebo posloucháme na CD. V tomto týdnu jsme prostřednictvím pohádek poznávali zvířata. Děti v každé pohádce našly nějaké zvíře žijící v lese. Společně jsme si zahráli pohádku O Budulínkovi. Dětem se dramatizace moc líbila. Měnily si role, převlékaly kostýmy a hru stále opakovaly.

II. Žlutá třída - Pohádka O VELKÉ ŘEPĚ

23.10.2023

Děti v pondělí s pomocí pana Vypravěče sehrály pohádku O VELKÉ ŘEPĚ. Řepu táhly, táhly a nakonec vytáhly.

Houbařská pohádka - divadélko

17.10.2023

V úterý 17. 10 děti zhlédly veselou houbařskou pohádku plnou pohybu, písniček i ponaučení. Pohádka zaujala nejen obsahem, ale i nápaditými dekoracemi a kostýmy. Děti prožily příjemné nevšední dopoledne a těší se na příští setkání s pohádkou.

IZS - Návštěva hasičské stanice ve Frýdku-Místku

13.10.2023

V rámci projektu naši předškoláci navštívili hasičskou stanici. Děti se velice těšily až uvidí velká hasičská auta, poslechnou si, jaké to je být hasičem a co všechno takový hasič musí umět a znát. A všechno se vyplnilo. Děti si dopoledne velice užily. :)

Podzimní úroda- 1. třída Zelená Logo

11.10.2023

Takto jsme nazvali téma celého minulého týdne. Jeden den měl název Jede traktor po poli. Traktor i pole děti velmi zaujaly. V pátek ti nejzvídavější chtěli vědět, co všechno se ještě na poli pěstuje, zda rajčata, mrkev, špenát, zelí...možná podle našeho zdravého jídelníčku:-) Podzimní úrodu sklízíme také na školní zahradě. Je to úroda kaštanů. Celý rok jsme pozorovali velký kaštan, který zde roste. Na jaře krásně kvetl, v létě dorůstaly pichlavé kuličky. Nyní se těšíme z krásných hlaďoučkých kaštanů. Na fotografiích vidíte, jak byly využity v tělocviku. Pěkně jsme si procvičili jemnou motoriku, promasírovali chodidla a navíc upevnili i matematické představy.

Šachové pohádka s Frymíkem

02.10.2023

Do naší školky zavítal v pondělí Frymík se svým představení v podobě šachovou pohádkou. Děti si osvojily některé základní znalosti toho, co vlastně šachy jsou, sehrály jednotlivé figurky, ale hlavně se u pohádky pořádně zabavily a zasmály.

2. Žlutá třída - Zažij vesmír!

29.09.2023

Společně jsme se s našimi dětmi zapojili do projektu Zažíj vesmír!. Vybrali jsme ze všech možným námětů naší sluneční soustavu, protože je velice zajímavá a nám neblíže. Nejprve jsme nafouklé balónky oblepili starým novinovým papírem, který byl namočený v tekutém škrobu. Po zaschnutí jsme štětci namalovali temperovými barvami jednotlivé planety. Ty jsme zavěsili na dřívka, slepená tavnou pistolí. Celá práce se velice povedla a děti z ní měly velikou radost.

Co skrývá barva mé třídy?

27.09.2023

V posledním zářijovém týdnu, jsme si povídali o tom, co vše skrývají barvy naších tříd. Děti toho vymyslely opravdu hodně a nápady si nenechaly samy pro sebe. Namalované obrázky předvedly svým kamarádům v rámci prožitkového dopoledne na školní zahradě. Společně si pak zazpívaly, zatancovaly, plnily úkoly na stanovištích a nakonec z papírků modré, žluté a zelené barvy vytvořily krásný mozaikový obraz.

Canisterapie

22.09.2023

Na školní zahradu zavítali psí kamarádi Burito (rasy sibiřský samojed) a Molly (rasy bobtail) v doprovodu svých chovatelek, které v rámci canis terapie dětem přiblížily, jak se správně chovat ke psům, starat se o ně a chránit je. Cílem programu bylo zážitkové porozumění a komunikace se psem. Psí mazlíčci se dětem líbily a těší se na další setkání.

Měsíc září na Zelené třídě

21.09.2023

Školní rok je v plném proudu a na třídě Zelené se děti naučily už spoustu věcí. Poznávají se navzájem a začínají vznikat první kamarádské vztahy. Na třídě jsme si vytvořily společná pravidla a děti si upevnily základy sebeobsluhy a stolování. Naučily se orientovat v prostředí třídy a poznaly okolí naší školky. Jak se jim vše daří, můžete posoudit sami.

Hurá zpátky do školky za kamarády!

21.09.2023

Začal nový školní rok a děti se vrátily do školky. Přivítali jsme se i s novými dětmi, které se rychle adaptovaly na prostředí školky. Děti společně s úsměvem hrály, dováděly, tvořily, malovaly… Zkrátka dělaly všechno, co mají rády.